Aandacht voor Talent !/?

Aandacht voor talent ! / ?

Beste leidinggevende, manager, directeur, HR-manager, meewerkend voorman/vrouw, teamleider, projectmanager. Beantwoord de volgende vragen eens:

  • Welke medewerkers in je bedrijf / team zijn het meest waardevol? Welke mensen dragen het meest bij aan het succes van je bedrijf? Namen en rugnummers graag.

  • Aan welke medewerkers in je bedrijf / team besteed je de meeste tijd? Welke mensen krijgen het grootste deel van je aandacht?

Vergelijk nu deze lijstjes eens met elkaar. In de meeste gevallen zullen op het eerste lijstje niet dezelfde namen staan als op de tweede. Is dat eigenlijk niet heel vreemd?

 

Een leidinggevende besteed een groot deel van zijn of haar tijd aan ‘problemen’. Niet alleen in het productieproces, budgetten of verkoopresultaten, maar ook als het gaat om zijn medewerkers. Dat is begrijpelijk. Een zieke medewerker, een medewerker die veel fouten maakt, een manager die zijn team slecht aanstuurt: het kan grote (financiële, imago, etc.) schade veroorzaken voor je bedrijf.

Tijdens het blussen van al deze brandjes vergeten we echter vaak dat we het goede in het bedrijf ook aandacht moeten geven. Vergelijk het met het onderhoud van een auto. Ook al rijdt je auto prima, toch moet je eens in de zoveel tijd olie bijvullen, de banden vervangen, de remmen laten controleren. Dat doe je om te voorkomen dat de auto kapot gaat. Want dan zijn de problemen meteen veel groter en urgenter. Een kapotte auto gooit je planning door de war. Je moet de auto direct moet laten repareren en dat je niet meer kunt wachten tot een dag waarop het jou beter uit zou komen. Daarbij komt dat reparaties doorgaans veel duurder zijn dan regulier onderhoud. Voorkomen komen is beter dan genezen.

Laten we eens een ander cliché uit de kast halen: Alles wat je aandacht geeft groeit. Zowel de positieve als de negatieve zaken. En wat zou je het liefst willen laten groeien? De positieve krachten in je bedrijf of de negatieve? Waarschijnlijk kies je de positieve inbreng. De conclusie lijkt eenvoudig: Besteed eens wat meer aandacht aan je beste mensen, de mensen die het goed doen, de mensen die iedere dag zonder morren goed werk afleveren. Dit is Talentmanagement.

Talentmanagement wordt vaak veel groter gemaakt dan nodig is. Bij veel grote bedrijven is talentmanagement vertaald in een grootschalig programma waarin de jonge crème-de-la-crème van het bedrijf met leiderschapstrainingen en buitenlandstages wordt klaargestoomd voor de topposities in de organisatie. Nu zijn jonge, getalenteerde medewerkers die snel door kunnen groeien naar hogere functies inderdaad belangrijk voor organisaties. Talent is echter ook die groep medewerkers die hun werk gewoon beter doen dan anderen. De mensen die je blind kunt vertrouwen. Degenen die oog hebben voor wat belangrijk is voor je bedrijf.

Het is dan ook niet moeilijk om vandaag al een eerste stap op weg naar talentmanagement te maken. Ga er er eens voor zitten en stel jezelf de vraag: Wie wil ik het liefst behouden voor mijn bedrijf? Wie is onmisbaar? Wie voegt waarde toe? Wie zorgt voor dat beetje extra?

Een veelgehoorde misvatting is dat je je talent kunt managen door ze naar dure leiderschapstraingen te sturen. Natuurlijk kunnen opleidingen onderdeel zijn van talentmanagement, maar dat is geen vereiste. Talentmanagement hoeft helemaal niet veel te kosten. Met aandacht, een luisterend oor en een paar gerichte acties kom je een heel eind. Stap 2 is dus: Probeer uit te vinden wat deze personen nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Wat maakt dat ze voor jouw bedrijf of afdeling werken en niet voor een ander? Wat houdt hen bezig? Wat zijn hun ambities? Neem de tijd om naar hen te luisteren. Besteed aandacht aan de zaken die voor hen belangrijk zijn. Geef ze eens een welgemeend complimentje.

Talentmanagement begint met het herkennen van het talent dat er binnen je bedrijf aanwezig is. En het zichtbaar erkennen daarvan. Geef je medewerkers het gevoel dat je waardeert wat ze dag in dag uit voor je doen. Je zult vrijwel direct de positieve resultaten van dat beetje extra aandacht zien. Geef het aandacht en het groeit!

 

Wil je werk maken van Talentmanagement binnen jouw bedrijf? Neem dan contact op met Adesso Advies & Ontwikkeling.

Submitted by Lenneke Brouwers on 03/10/2015 - 11:45