Vakantie = vrij van het werk

Vakantie = vrij van het werk

De vakanties staan weer voor de deur. Veel werkenden tellen de dagen al af en kunnen niet wachten tot ze aan hun drie weken ontspanning mogen beginnen. Voor anderen brengt de vakantie juist extra stress mee. En dat terwijl we die vakantie zo hard nodig hebben om uit te rusten en weer op te laden.

Het hele jaar door werken we hard. Niet alleen van 9 tot 5, maar ook buiten kantoortijden zijn we vaak met ons werk bezig. In onze 24-uurs maatschappij draait alles altijd door. En met de moderne communicatiemiddelen zijn we overal en altijd bereikbaar. Zo bouwen we heel wat stress op en is het niet vreemd dat we tegen de vakantieperiode fysiek en mentaal moe zijn. Maar gelukkig is daar die zomervakantie: tijd voor rust en ontspanning! Nog los van het fijne gevoel om even een paar weken niets te moeten, is een periode van ontspanning ook goed voor ons. Onszelf ontspannen heeft veel voordelen:

 

  • We voelen ons fysiek beter – Spanning kan ontelbare fysieke klachten veroorzaken. Een kleine greep: hoofdpijn, verhoogde spierspanning, rugklachten, nekklachten, maagklachten, darmklachten, hoge bloeddruk, hartklachten, huidproblemen.
  • Ons immuunsysteem versterkt – Een ontspannen lichaam is beter bestand tegen ziekte.
  • We kunnen betere beslissingen nemen – Als we onder druk staan kunnen we niet altijd even helder nadenken.
  • We worden productiever en creatiever! – Stress kost veel energie en gaat ten koste van onze flexibiliteit.
  • Etc. 

Voor veel mensen is hun werk een behoorlijke bron van stress. Zelfs degenen die vinden dat ze een geweldige baan hebben, hebben regelmatig te kampen met werkdruk, onzekerheid en conflicten. Het is dan ook belangrijk om tijdens de vakantieperiode zo goed mogelijk los te komen van het dagelijks werk. Vakantie betekent immers ‘vrij van het werk’.

Maar hoe logisch het ook klinkt, dat los komen is niet voor iedereen even makkelijk. Ook al liggen ze aan de andere kant van de wereld op het strand, het werk houdt hen nog steeds gegijzeld. Niet dat ze de hele dag achter de laptop zitten. Op een uitzondering na doet vrijwel niemand dat tijdens zijn vakantie. Nee, het gaat om die korte onderbrekingen die ervoor zorgen dat u toch steeds aan het werk blijft denken. Zeg eens eerlijk: Houdt u ook tijdens uw vakantie met uw mobiele telefoon onder handbereik? Kunt u het niet nalaten om zodra u het hotel binnenstapt (We hebben toch wel Wi-Fi in het hotel?) uw mail te checken? Belt u een paar keer per week naar uw werk om even te informeren of er nog ‘iets’ is gebeurd? Voor deze mensen en voor iedereen die dit jaar zijn vakantie wil gebruiken om uit te rusten en op te laden; hier een paar tips.

 

  • Draag voor u weg gaat uw werk zo veel mogelijk over aan uw collega’s. Zorg dat ze weten waar u mee bezig bent zodat zij in uw afwezigheid uw werk gewoon door kunnen laten gaan.
  • Zorg dat uw collega’s en de mensen waar u veel mee samenwerkt weten wanneer u op vakantie bent, zodat ze u niet steeds proberen te benaderen.
  • Probeer in de laatste dagen voor uw vakantie geen grote, nieuwe zaken op te pakken of pak ze samen met een collega op. Zo beperkt u de kans dat u op uw laatste werkdag tot laat aan het werk bent om alles op tijd af te ronden.
  • Plan geen deadlines vlak na uw vakantie. U loopt dan het risico dat u al tijdens de vakantie aan de slag moet om de deadline te kunnen halen.
  • Werkt u als zelfstandige: Communiceer duidelijk naar uw klanten dat u op vakantie bent en tijdens deze periode niet of beperkt bereikbaar bent. Uw bedrijf is tijdens uw vakantie ‘dicht’.
  • Ruim uw werkplek op voordat u vertrekt. Zo voorkom je dat je bij terugkomst al meteen door de bomen het bos niet meer kunt zien.
  • Zet tijdens de vakantie de mobiele telefoon uit.
  • Stel voor uw zakelijke mailaccount uw afwezigheidsmelding in. Geef hierin duidelijk aan wanneer u weer bereikbaar bent. Meldt ook wie er bereikbaar is voor dringende zaken.
  • Mocht het echt niet mogelijk zijn om de communicatie met het werk helemaal ‘uit’ te zetten, spreek met je collega’s en leidinggevende duidelijk af voor welke zaken ze u wel en niet kunnen benaderen. Spreek ook af op welke vaste momenten u uw mail zult lezen en / of telefonisch bereikbaar bent, bijvoorbeeld iedere ochtend rond 8 uur of alleen op twee vaste dagen tussen 4 en 5 uur. Uw collega’s weten dan wanneer ze een reactie van u mogen verwachten. Zo voorkomt u dat u de hele dag uw telefoon mee moet dragen en uw mail moet controleren om na te gaan of er nog belangrijke zaken zijn binnen gekomen. De rest van de vakantietijd kan de telefoon dan gewoon in de koffer achterblijven.
  • Neem voordat u naar uw vakantiebestemming vertrekt al een paar dagen vrij. Zo kunt u al een beetje afkicken, rustig de koffer inpakken en al een beetje uitrusten. Het is niet gezond om op vrijdag tot 4 uur druk aan het werk te zijn om de laatste zaken af te ronden, naar huis te racen om de caravan achter de auto te hangen en meteen achter het stuur te springen om achteraan te sluiten in de file die u in 16 uur naar de Spaanse kust moet voeren. Het lijkt verleidelijk omdat u een dag eerder op de bestemming bent, maar waarschijnlijk hebt u nog 4 dagen nodig om bij te komen van deze uitputtingsslag.
  • Doe tijdens uw vakantie dingen die u leuk vindt. Hoe beter u zichzelf kunt ontspannen, hoe creatiever en productiever u bent wanneer u weer aan het werk gaat.
  • En bedenk tenslotte – u wilt het misschien niet horen, maar het is toch echt waar – Niemand is onmisbaar! Ook u niet. Net als ieder ander, kunt u er best even tussenuit. 
     

Fijne vakantie!

Submitted by Lenneke Brouwers on 14/07/2015 - 10:21